top of page
bye bye buskerud

BYE BYE BUSKERUD

Foto: Lucas Leonardo Ibanez-Fæhn

EN AMBIVALENT AVSKJEDSMUSIKAL TIL FYLKET VÅRT

I 2017 ble en ny regionsreform vedtatt i Stortinget: 18 fylker skulle bli til 11. Blant dem det nye kjempefylket Viken, bestående av Østfold, Akershus og Buskerud. Da synes vi det var helt naturlig å lage et spinnvilt og gnistrende show som forestiller seg hva som skjedde i korridorene på fylkeshuset - i de skjebnesvangre timene før og etter sammenslåingen ble vedtatt!  Med ganske høye spark, glimt i øyet og stor kjærlighet til fylket - fylte vi Drammens Teater i februar 2020 med "Bye Bye Buskerud" og "Velkommen, Viken". Dette var anslaget til et nytt kapittel i fylkesgrensehistorien!

Greta, en over gjennomsnittlig lidenskapelig Buskerudpatriot, får livsdrømmen oppfylt når hun endelig ansettes og trer inn i stillingen som sekretær for fylkesordføreren i kjære Buskerud fylke. Men noe skal snart gi drømmen om å tjene til fylket en uventet slagside. For lite vet hun og de andre politikerne og byråkratene på fylkestinget at det på Gretas første arbeisdag venter et brev fra sjølveste regjeringen, med informasjon om fylkesreform. Hva skjer med Buskerud nå? Hvem skal Buskerud slåes sammen med, og hva skal identiteten være? Det er liten tid til å løse

alle flokene og vil man klare å si bye, bye Buskerud med hevet hode?

Hva er "fylkesidentitet"? Finnes det et "fylkesjeg"? Denne forestillinga handler nok mer om identitet og tilhørighet enn fylkeshistorie og de reelle konsekvensene som ligger i denne fylkesreformen for by og land. Like mye som politikk, handler den om kjærligheten du ikke visste at du hadde før det var for seint.

En samarbeidsproduksjon av Elvekompaniet og Drammens teater. Med skuespillere fra Elvekompaniet, og fantastiske dansere fra UngdomsKompaniet til Attic. Anbefales for folk mellom 13 og 100, og de som elsker eller hater byråkratiet.

bye bye buskerud

Foto: Lucas Leonardo Ibanez-Fæhn

«Skuespillerne er sjarmerende og strålende om hverandre, enten de svever rundt som en eneste stor organisme, eller eier rommet helt alene. For noen sangprestasjoner!

Mest imponerende er likevel idé og manusarbeidet. Bare det å driste seg til å lage musikkteater av en fylkesreform! og deretter gjøre om dette tørre , byråkratiske utgangspunkt til en herlig collage av musical, slapstick, revy og litt barneteater. Av den typen vi voksne liker i all hemmelighet.»

BODIL FUHR

Blogger og tidligere journalist i Aftenposten

«Det var en stor opplevelse å se «Bye, Bye Buskerud. En ambivalent avskjedsmusikal til fylket vårt», forestillingen på Drammens Teater. Og jeg var ikke den eneste. Det var god stemning i salen. Skuespillerne fikk flere ganger spontant lattersalver og intens klapping. Og til sist reiste vi oss alle og klappet taktfast. Det var både en lærerik, morsom og god musikalsk opplevelse.»

«Her var glitrende og energiske skuespillerprestasjoner fra hovedrolleinnehaverne, ofte alene på scenen og med stor tilstedeværelse. Komponisten og drammenseren Eirik Rølands musikk var også helt utenom det en kan forvente. Fantastisk. Det originale manuset var aktuelt og rikt på spennende sideblikk til samfunnsdebatten, som for eksempel «demokrati er kompromiss, altså litt feil for alle», eller harselas over det nye storfylkets valg av slagord, «Viken viser vei» – til Oslo, eller ironisering over rimelig forslitte kjerneverdier i fylkeskommunen, som «raushet, åpenhet, mot og entusiasme».»

BILLY TARANGER

KrF-politiker i Drammen

TERJE BRUN-PEDERSEN

Lærer og kulturarbeider i Drammen

Foto: Lucas Leonardo Ibanez-Fæhn

Produksjonen er støttet av:

bottom of page